קור, שלג, נופי חורף קפואים. איסלנד חורפית היא לדעתי איסלנד במיטבה. ההתחברות לטבע האיסלנדי בתקופת החורף הארוכה היא טוטאלית.
בכל פעם שאני יוצא לדרך לטיול בין ההרים המושלגים, הרוחות והמפלים אני נפעם מיופיו הטהור של הטבע וגם מהסיבולת של המתיישבים הראשונים שעמדו חזקים מול טבע עוצמתי עם כלים כה מעטים להתמודדות. חזק מול חלשים הטבע עמד מולם והם יכלו לו. כיום המצב השתפר, אך באיסלנד כמו באיסלנד, לטבע יש את המילה האחרונה.
בוקר בהיר של חודש פברואר החלטתי לצאת לטיול מרייקיאוויק עיר הבירה של איסלנד, עד לויק העיירה הדרומית ביותר באי המרוחקת 185 ק"מ מהבירה. החוף הדרומי של איסלנד טומן בחובו כמה אתרי טבע מרשימים במיוחד כמו שני הר געש כבירים המכוסים על ידי קרחונים.
צפו בסרטון שצלמתי בדרך דרומה מרייקיאוויק לויק >>>
היציאה מרייקיאוויק היא בבת אחת כניסה לעולם פראי. היציאה הדרומית מהעיר עוברת דרך רמה הררית שנקראית Hellisheiði, ברמה ישנו הר געש בולט במיוחד הנקרא Hengill ובצמוד אליו נראים תמרות קיטור ועשן מכל עבר, האזור מאד פעיל גיאותרמית. תחנת הכח המרכזית של אזור רייקיאוויק נמצאת שם ומספקת חשמל לאזור. כוחות הטבע נרתמים להפקת חשמל נקי וזול לרווחת כולם. במקום יש מרכז מבקרים מעניין. למידע נוסף על תחנת הכח לחצו כאן.
הדרך היפה דרומה
הדרך דרומה ממשיכה דרך כמה עיירות יפות שהמעניינת מכולן היא קוורגרדי. גם עיירה זו נתונה לחסדי הטבע וכמה רעידות אדמה חזקות שיבשו את מהלך החיים התקין שלתושבי העיירה הפסטורלית. במרכז העיירה יש הדגמה של כיצד מרגיש להיות בזמן רעידת אדמה, חוויה מטלטלת. מקוורגרדי יוצא טיול ההליכה ל"עמק המעשן" חוויה מאד מומלצת בעיקר בתקופת הקיץ.
כל הדרך דרומה ניתן לראות המון סוסים רועים לצד הדרך. גם שהטמפרטורה בחוץ קפואה הסוסים האיסלנדים החסונים הסתגלו במשך מאות שנים לאקלים האיסלנדי והם יחד עם הכבשים והדגים, עזרו לאיסלנד לעמוד מול איתני הטבע. לאיסלנדים יש הערכה רבה לסוסים שלהם והם גאים במורשת המיוחדת לגזע יחודי שקיים רק באיסלנד.
קרחונים למרגלות האוקיינוס
אזור המפלים והרי הגעש הוא אחד האזורים המרשימים באזור הדרומי. לאחר שעוברים את העיירה קוולסווטלור (Hvolsvöllur) ניתן להבחין על הצוק ממול במפל מים גדול מימדים שנשפך מהצוק. מפל סליילנדפוס (Seljalandsfoss) מקבל את פני הנוסעים בקבל פנים מרשימה במיוחד. לא רחוק ממנו בהמשך הדרך מפל סקוגפוס (Skógafoss) האדיר, המפל מחסיר מליבי פעימה בכל פעם שאני עומד ניצב מולו. שני מפלים אלה ועוד רבים אחרים הנמצאים באותו אזור מקבלים את מימיהם משני קרחונים הנמצאים מעליהם. שני הרי געש פעילים מפרים את שלוות הסביבה ולעיתים בכל כמה שנים. לעיתים החדשות עליהם מגיעות לכל העולם. הר געש אייפיאטלאיוקול (Eyjafjallajökull) שהתפרץ ב-2010 והר געש קטלה גדול ממנו שניצב בסמוך מכוסה על ידי קרחון מירדאלסיוקול.
החווה המפורסמת תחת הר געש אייפיאטלאיוקול שכוסתה כליל באפר לאחר ההתפרצות ב-2010.
מכאן המשכתי לנקודה הדרומית ביותר באיסלנד, שם נמצאים חופי לבה שחורים ומולם עומד בגאון צוק דירהוליי (Dyrhólaey), הנקודה הדרומית ביותר באיסלנד. רוחות חזקות מנשבות שם באופן תדיר במיוחד בחורף וצריך לשים לב לא להתקרב יותר מדי לשפת הצוק. התחנה האחרונה של הטיול היתה בעיירה ויק (Vík í Mýrdal), ישוב חינני עם תושבי מסבירי פנים. מן העיירה יש נוף משגע לעבר צוקי (Reynisdrangar) המשווים למקום נופך מסתורי. סצנות של סרטים רבים צולמו באזור זה שהאחרון המפורסם בהם הוא נוח בכיבובו של ראסל קרואו.
איסלנד לימדה אותי להנות ממנה בכל עונות השנה ובכל מזג אויר. אני מלא הערכה למדינה הקטנה ולהשגיה, לשקט ולשלווה ובעיקר ליופי שאין לא אח ורע. בשבילי זה חופש הטוטאלי להיות לבד מול הטבע, לא הייתי מחליף זאת עבור דבר.