צבא איסלנד

כוחו של צבא איסלנד משול לאפס, מהסיבה הפשוטה שלאיסלנד אין צבא. עובדה זו יכולה להפתיע אנשים מסויימים בעיקר בשל העובדה שהעולם של ימינו עתיר איומים ומאיימים. איסלנד היא מדינה קטנה יחסית (103.125 קמ"ר) עם אוכלוסיה של 320.000 תושבים. האפשרות שמישהו יחליט לתקוף את איסלנד היא קטנה אך לא בלתי אפשרית. 

גודלה הקטן וחוסר הרלוונטיות הגיאופוליטית אינה בהכרח סיבה שלא יהיה לה צבא. למדינת האי מלטה, למשל, יש צבא. למעשה, הרפובליקה של איסלנד היא המדינה היחידה בנאט"ו ללא צבא קבע.

לא חיילת בצבא האיסלנדי

בין השנים 1951-2006 הצבא האמריקאי תחת פיקוד של נאט"ו היה מוצב באיסלנד. (ראו איסלנד במלחמת העולם השנייה) הבסיס שלהם היה בקפלאוויק קרוב לשדה התעופה הבינלאומי. מטרתו היתה ההגנה על איסלנד לאור העובדה שלאיסלנד אין צבא להגנה עצמית. לרווחתם של איסלנדים רבים ב-30 בספטמבר 2006 אחרון החיילים האמריקאים עזב את אדמת של איסלנד.

רוב האיסלנדים קיבלו בברכה את עזיבת הצבא האמריקאי, משום שהם לא הרגישו קשר או שייכות לברית נאט"ו ותמיד היתה תחושה כאילו איסלנד נכבשה על ידי כוחות זרים. כמדינת חסות בעבר של נורבגיה ודנמרק לאיסלנד יש רגישות רבה בנושא.

כיום גם ללא צבא, אין זה אומר שתושבי איסלנד חסרי הגנה. קודם כל, יש את משמר החופים האיסלנדי אשר אמון על המרחב הימי והאווירי של האי. המשמר מפעיל שלוש ספינות והוא מצויד בנשק קל ועוד כמה תותחים ימיים אחרים.

בין השנים 1950 ל-1970 הוכחה ללא ספק נחיצותו של המשמר הימי בעקבות מלחמות השליטה הימית וזכויות הדייג נגד הבריטים שזכו לכינוי "מלחמות הבקלה". נחישותם של האיסלנדים וניצחונם בעימות יצר תקדים אשר השפיע רבות על ציביונה של המדינה עד ימינו.

בנוסף למשמר החופים, לאיסלנד יש מערכת ביטחון אוירית (Íslenska Loftvarnarkerfid) שכל משימתה היא מעקב מהקרקע אחר המרחב האווירי של איסלנד. מערכת זו אינה מחזיקה בנשק התקפי וההגנה האוירית היחידה מופעלת על ידי משמר החופים.

עוד נכס צבאי איסלנדי היא יחידת התגובה האיסלנדית למקרי חירום (Íslenska Fridargaeslan), הכפופה למשרד החוץ של איסלנד. יחידה זו כוללת 30 אנשים בעלי הכשרה צבאית כולל שוטרים ואנשי משמר החופים. משימתה העיקרית והיחידה היא שמירת על השלום. היחידה הוקמה רק בשנת 1990 במטרה לתמוך במשימות שמירת השלום של נאט"ו היות ואיסלנד היא חברת נאט"ו היחידה ללא כוחות מזוינים. עד כה היחידה לקחה חלק במשימות צבאיות באפגניסטן, עיראק, סרביה, קוסובו ולבנון. לאיסלנד אשר לה מסורת ארוכה של דה-מיליטריזציה ופציפיזם, יצירתה של  יחידת התגובה למקרי חירום גרמה למחלוקת רבה ומובנת בקרב האוכלוסיה. איסלנד מעולם לא נאלצה להתמודד עם מלחמה אמיתית, כך שהרעיון של צבא או מלחמה עבור האיסלנדים נראה אבסורדי לחלוטין.

תגובה 1 בנושא “צבא איסלנד

  1. מאת An Cat Dubh בתאריך 16 בספטמבר 2011 בשעה 22:05:‏
    שנאמר: "Ísland úr NATO og herinn burt!"
    אני לא יודע עד כמה המשמר האוירי של איסלנד שוה משהו. ברגע שארה"ב נסוגה משם רוסיה התחילה לחלל את המרחב האוירי של איסלנד בלי חשבון (טוב, עם קצת חשבון, רק בגלל דנמרק).

השאר תגובה